6 Haziran 2008 Cuma

Ciddi sorular, trajikomik cevaplar...

  • Elektroskop nedir?
  • Elekli mikroskoba elektroskop denir. veya
  • Elektrik ölçen zımbırtıya denir.
  • Coulomb kanunu nedir?
  • Bu kanunla kadın ve erkekler eşit haklara sahip olmuşlardır.
  • Kaynama sıcaklığına gelmiş 100 gram suyun tamamını kaynatıp gaz hale geçirmek için kaç kalori ısı vermek gerekir?
  • Tüpün altını sonuna kadar açıcaksınız.
  • Eşit kollu terazideki cisimlerin kütleleri arasındaki fark sorulmuş.
  • Burdan 4 gram gibi görüküyo.

Bu ve bunlar gibi daha yüzlercesini gözümle gördüm. Yok yok meşhur "dikkat yazılı" kitabında değil. Hani var ya "yıl boyunca elimizden geleni yaptık geçemediniz, bari şundan geçin, olmadı bundan geçin" ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları, işte onlarda.

Peki bu nedir? Bu ülkenin gençleri, gelecekleriyle böylesine dalga geçecek cesareti nereden buluyorlar acaba?

Allaha inan bir insan olarak, eminim ki maymundan gelmedik.Ancak 6 yıllık bir öğretmen olarak yine eminim ki maymuna gidiyoruz! Öğretmenliğimin ilk yılındaki öğrenci profiliyle bu yılki arasındaki uçuruma bakarak net bir şekilde söyleyebilirim ki:

"Avrupa Birliği desteği (veya zorlaması, ya da ne derseniz deyin) ile yürütülen, insanımızı aptallaştırma (eğitim) politikaları çok kısa sürede inanılmaz derecede başarılı olmuştur."

Ve maalesef bu ülkeye en büyük kötülükleri "Milli" Eğitim bakanları yapmıştır. Eğitimde nitelik bir kenara bırakılmış, bütün düzenlemeler nicelik üzerine kurulmuştur.

Nispeten seviyeli eğitim veren, az sayıdaki anadolu liselerinin sırf sayılarını arttırmak adına eğitim kalitesinden feragat edilmiş, tüm okullar anadolu lisesi seviyesine çekileceğine sadece tabela değişikliği ile anadolu liseleri üretilmiş ve tüm anadolu liseleri düz lise seviyesine çekilmiştir. Hayırlı olsun.

Aslında politikadan hiç haz etmem, ama ilk yazı beni neredeyse politikanın tam ortasına atıyor sanki, hemen önlem alalım.

Ortada insanı delirtecek bir kısır döngü var: Eğitimin seviyesi düştükçe yükseltmek imkansızlaşıyor çünkü kaliteyi yükseltecek olanlar bu seviyesi gittikçe düşen eğitimi alıyorlar.

Peki yazının başındaki "trajikomik" cevapları daha fazla görmemek için ne yapmak lazım? Bu soruya trajikomik bir cevap vermemek için biraz düşüneyim ;)

1 yorum:

  1. Gercekten trajikomik halimize sizin de getirdiginiz gercekci yorumlar herseyi cok acik ortaya koyuyor. Ankette de sectigim uzere bu konuda aile cok buyuk rol oynuyor. Aileler bebeklerden katil de, bilim adami da yetistirebiliyorlar. Yazilariniz devami dilegiyle...

    YanıtlaSil